Veelgestelde vragen

Welke behandelingen worden uitgevoerd?

In principe worden alle tandheelkundige behandelingen in de praktijk uitgevoerd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:
• Halfjaarlijkse controle
• Vullingen
• Wortelkanaalbehandelingen
• Vervaardigen van protheses
• Kroon en brugwerk
• Extracties
• Bleken
• Mondhygiëne behandeling
• Cosmetische behandelingen 

Gebruiken jullie nog de zilverkleurige amalgaamvullingen?

Nee. In onze praktijk worden alleen nog witte (composiet) vullingen vervaardigd. Oude amalgaamvullingen (zilverkleurig grijs) kunnen worden vervangen door veel natuurlijker ogende en kwalitatief betere vullingen van wit composietmateriaal. Dit kan om esthetische redenen gebeuren maar ook in bijzondere gevallen van vergiftiging door kwik en/of zware metalen. 

Waar ligt jullie nadruk van mondzorg?

Onze nadruk ligt op preventie. Immers, de basis van een goed gebit ligt bij preventie. Daarom wordt in onze praktijk veel aandacht besteed aan het voorkomen van tandvleesproblemen en gaatjes. Kinderen zullen een bezoek aan de praktijk als plezierig ervaren omdat de preventie-medewerkers er alles aan zullen doen om op speelse wijze het vertrouwen te winnen.

Om u beter van dienst te kunnen zijn hebben wij een sterk preventie-team in de praktijk. Zij houden zich bezig met:
• Preventie (voorkomen is beter dan genezen)
• Instructies mondhygiëne
• Advies m.b.t. de mondgezondheid
• Professionele gebitsreiniging

Voorkomen is beter dan genezen! Regelmatig komen de meesten van u terecht bij één van de preventief assistentes. Bij hun kunt u terecht voor advies over preventieve zaken aangaande de mondhygiëne. Het komt daarbij vaak voor dat tijdens de uitleg diverse preventieve artikelen getoond worden om u te helpen om de mondhygiëne thuis te kunnen voortzetten. Wellicht wist u nog niet dat de meeste van deze gebruiksartikelen op voorraad zijn bij de preventief assistentes en anders daags erna. Voor een relatief laag bedrag zijn deze aan te schaffen aangezien wij dit doen uit het oogpunt van serviceverlening ter ondersteuning van het aan u gegeven advies. 

Hoe vaak maken jullie röntgen controle fotos?

Indien u als nieuwe patiënt in onze praktijk komt en er zijn geen gegevens van uw andere tandarts aan ons toegestuurd, zullen er voorafgaand aan de periodieke controle eerst röntgenfoto’s worden genomen, om zo een goed overzicht te krijgen in combinatie met de mondinspectie. Mochten er verder geen problemen ontstaan in het gebit, dan zal dit herhaald worden om de twee jaar. Uiteraard zullen bij pijnklachten tussentijds foto’s worden genomen om de juiste diagnose te kunnen stellen. Bent u zwanger en heeft verder geen klachten, dan stellen wij dit uit tot na de bevalling.

Nieuwe Digitale röntgen (10 x minder straling).
Bijna elke patiënt weet wel het gevaar van te veel röntgenstraling. Onze praktijk reduceert de röntgenbelasting met 90% door met digitale apparatuur tandfoto's te maken. Dit is de allernieuwste techniek om de foto''s direct digitaal te kunnen bekijken, met veel minder straling en zonder het gebruik van schadelijke ontwikkelchemicaliën. Hierdoor is het gebruik van röntgen niet gevaarlijk meer! Binnenkort beschikken we over een OPG-apparaat, dat ons in staat stelt een overzichtsfoto van uw gehele kaak te nemen zowel boven als onder, waardoor een goede diagnose gesteld kan worden. 

Wat is implantaat?

Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een kunstwortel. Een implantaat vervangt een  afwezige tandwortel en wordt als een schroef in de kaak gebracht. Implantaten worden gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium. Soms zijn ze voorzien van een keramische laag. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of verkappingsprothese. Wanneer is een behandeling met implantaten mogelijk? In principe kan bij iedereen met volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer achttien jaar) een implantaat worden geplaatst. 

Voor een succesvolle behandeling moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen:
• U moet voldoende kaakbot hebben voor de verankering van de implantaten.
• Uw kaakbot moet gezond zijn. Het tandvlees van de resterende tanden moet gezond zijn. Is dat niet het geval dan wordt dit eerst behandeld.
• U moet bereid zijn de aangebrachte voorzieningen goed te onderhouden.
Indien u hiervoor een afspraak wilt maken, dan zullen wij u hiervoor de nodige uitleg geven en de afspraak maken.  

Ik wil graag mooie witte tanden. Wat zijn de mogelijkheden?

De kleur van tanden en kiezen is bij iedereen verschillend. De een heeft wittere tanden dan de ander. Sommigen hebben gele, anderen zelfs bruine of grijzere tanden. Tanden en kiezen hebben sowieso niet allemaal dezelfde kleur. Soms wijkt de kleur van een enkele tand of kies sterk af van de rest. Tanden en kiezen zijn opgebouwd uit tandbeen en glazuur. De kleur en de dikte van het tandbeen zijn vooral bepalend voor de kleur van de tand of kies. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig. De hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden. Daarom zijn ze vaak geler.

Waardoor worden tanden donkerder? 
Als kleurstoffen uit de voedings- en genotmiddelenindustrie in de tandplak (het wit-gelige laagje met bacteriën op tanden en kiezen) dringen, zien de tanden er donkerder uit. Dit gebeurt onder andere door het drinken van koffie, thee en rode wijn. Ook roken is een oorzaak van verkleuringen. Bovendien worden uw tanden donkerder naarmate u ouder wordt. De vorming van tandbeen gaat namelijk altijd door. De laag geelkleurig tandbeen wordt dus dikker. De glazuurlaag wordt juist dunner door slijtage. Ook kunnen op den duur barsten in het glazuur komen. Hierdoor dringen kleurstoffen uit voedsel en dranken nog makkelijker in de tand of kies.

Witte tanden, ook voor mij? 
Laat uw tandarts eerst uw gebit bekijken en beoordelen. Die moet vaststellen dat uw tanden gezond en vrij van gaatjes zijn en dat uw vullingen niet lekken. Daarna wordt de huidige kleur van uw tanden beoordeeld. Wat is de oorzaak van de verkleuring? Zijn er veel donkere vullingen in uw mond? Heeft u veel kronen en bruggen? Zijn ziekten of medicijnen de oorzaak? Zijn uw tanden goed schoon? Welke kleur zou goed bij u passen?

Bleken is niet altijd de enige of beste oplossing. Uw tandarts zal beoordelen of bleken voor u zinvol is en of u het gewenste resultaat zult bereiken. Verkleuringen als gevolg van ziekten en medicijnen vragen vaak om een speciale behandeling. Bleken is ook meestal geen geschikte methode indien u vullingen heeft in uw voortanden. Deze kleuren niet mee. Meestal zijn facings dan een goede oplossing. Raadpleeg hiervoor uw tandarts.

Hoe lang duurt een behandeling? 
Hoe lang het bleken duurt, hangt af van de soort behandeling. Een bleekbehandeling bij de tandarts gaat het snelst om de tandarts een hogere dosis waterstofperoxide mag gebruiken in combinatie met een ultravioletlamp, wat het proces versnelt.

Wanneer kan er niet gebleekt worden? 
Er kan niet gebleekt worden indien er vullingen in de voortanden zitten, want deze kleuren niet mee.

Welk resultaat kan ik bereiken? 
Een optimaal resultaat is niet altijd haalbaar. Het resultaat dat u bereikt met behulp van het bleken is meestal niet blijvend. Een paar jaar na het bleken, komt de verkleuring vaak weer terug, omdat het tandbeen verandert en het glazuur weer kleurstoffen opneemt. Hierdoor verkleuren ze uw gebleekte tanden opnieuw. Dit proces gaat sneller als u rookt of bepaalde voedingsstoffen veel gebruikt. Het effect van langdurig of herhaald bleken op het tandweefsel is nog niet helemaal bekend. Bleek uw tanden daarom onder toezicht en controle van uw tandarts.

Beïnvloedt roken het bleekresultaat? 
Roken is een oorzaak van verkleuringen en beïnvloedt het bleekresultaat nadelig, vooral in de periode dat gebleekt wordt.

Worden mijn tanden witter als ik whitening tandpasta’s gebruik?

De werking van tandpasta’s die uw tanden witter maken is wetenschappelijk niet aangetoond. De tandpasta’s bevatten soms extra schuurmiddel, waarmee ze uw tandweefsel en vullingen bovenmatig laten slijten. Door het wegslijten van het glazuur wordt de tandkleur juist donkerder.

Voor het veilig wit maken van tanden, die ook wit blijven, biedt onze praktijk het professionele whitening systeem Safire.  Met het Safire systeem worden, in slechts één behandeling van een uur, de verkleuringen van het glazuur teniet gedaan en het tandbeen lichter gemaakt. Met de Safire-lamp wordt  de bleken-gel geactiveerd. Bij de afbraak van deze stof komt zuurstof vrij dat in het tandglazuur en tandbeen dringt. De moleculen zorgen ervoor dat de verkleuringen worden afgebroken zonder de structuur van de tanden aan te tasten. De combinatie van Safire-lamp en bleken-gel versterken het effect, waardoor de tanden acht tot negen tinten lichter kunnen worden.

Bij onze praktijk wordt vóór de whitening het tandsteen verwijderd, waarna de tanden worden gepolijst. Tijdens de bleekbehandeling wordt het zachte weefsel in en rondom de mond beschermd. Als extra bescherming krijgt de patiënt een speciale bril op. Na de behandeling volgt nog een fluoridebehandeling om de gevoeligheid van de tanden te verminderen. Het effect van de behandeling blijft gedurende 2 à 3 jaar zichtbaar. Daarna verkleuren de tanden weer langzamerhand en zal eventueel opnieuw een bleekbehandeling moeten worden uitgevoerd.  

Wat is een facing en kunnen jullie er iets meer over vertellen?

U wilt mooie witte tanden? Of wilt u verlost worden van een spleetje tussen uw tanden? Of wilt u een afgebroken tand laten repareren? Met behulp van een zogenoemde facing kan de tandarts het uiterlijk van uw gebit verfraaien. Zo kan hij de vorm of de kleur van een tand veranderen. Ook kan hij spleetjes tussen tanden opvullen, afgebroken hoekjes repareren, gele of bruine tanden weer wit maken en scheve tanden maskeren.. Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein. De tandarts plakt het vulmateriaal op de tand.

Hoe lang gaat een facing mee? 
Een facing gaat vijf tot tien jaar en soms ook langer mee. Roken en veel koffie of thee drinken, werkt verkleuring in de hand. Een facing kan slijten of beschadigen als u bijvoorbeeld tandenknarst of op uw nagels bijt. De tandarts kan een gesleten of beschadigde facing altijd repareren of vervangen. Deze behandeling beschadigt de tand zelf niet.

Van welk materiaal worden facings gemaakt? 
Een facing wordt gemaakt van composiet of porselein. Voor een facing van composiet hoeft de tandarts over het algemeen minder aan uw tand te slijpen. Ook is het resultaat beter voorspelbaar en de kosten zijn aanzienlijk lager dan bij een porseleinen facing. Daar tegenover staat dat een facing van porselein minder gevoelig is voor aanslag op het oppervlak en er mooier uitziet.
Het aanbrengen van een facing verloopt in een aantal stappen. Een facing van composiet brengt de tandarts in één behandeling aan. Een porseleinen facing wordt in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. 

Hoe voelt een facing? 
Een facing voelt zoals een eigen tand. Misschien moet u er eerst even aan wennen. Praten kan in het begin wat problemen geven als uw tanden langer zijn gemaakt. Als de tandarts de vorm van uw tanden erg heeft veranderd, kunnen klanken wel eens vervormen. Dat gaat na een paar dagen vanzelf over.

Kun je met een facing alles eten? 
Met een facing kunt u alles eten. Maar u moet niet op harde dingen bijten, zoals op zuurtjes, uw nagels of bijvoorbeeld een pen. Ook het afscheuren van bijvoorbeeld plakband met uw tanden is af te raden.

Heeft een facing extra onderhoud nodig? 
Een facing heeft geen extra onderhoud nodig. Wel zult u zoals altijd uw gebit goed moeten schoonhouden. Poets met een zachte tandenborstel. Gebruik regelmatig tandfloss om ook tussen de tanden goed te reinigen.

Wat kost een facing? 
De kosten van een facing hangen onder meer af van het materiaal dat de tandarts gebruikt. Een facing van composiet is aanzienlijk goedkoper dan een facing van porselein. Dit prijsverschil ontstaat onder andere door de kosten van het tandtechnisch laboratorium. 

Wat zijn de vergoedingen van een volledige gebitsprothese en prothese op implantaten?

Op deze pagina vindt u meer informatie over de vergoedingen van een volledige gebitsprothese.
kleurstrook